Back

Valmiusjoukkue avasi Iia Hartikaiselle ovet uuteen työhön

Valmiusjoukkue avasi Iia Hartikaiselle ovet uuteen työhön

Valmiusjoukkue avasi Iia Hartikaiselle ovet uuteen työhön

Valmiusjoukkue avasi Iia Hartikaiselle ovet uuteen työhön

Iia Hartikainen osallistui Valmiusjoukkue-koulutukseen, kun hän joutui koronakriisin takia lomautetuksi lentoemännän työstään. Valmiusjoukkue-koulutuksen tarkoituksena oli pikakouluttaa lomautettua lentohenkilökuntaa terveydenhuollon avuksi koronakriisin keskellä.

Koulutuksen myötä Iia Hartikainen sai työpaikan laitosapulaisen sijaisena seniorikoti Villa Kaskimäestä, jossa asuu muistisairaita ikäihmisiä. Iian työtehtäviin kuuluu erilaisia avustavia tehtäviä, kuten esim. pienkeittiöiden kodinhoidolliset tehtävät, pyykkihuolto, siisteyden ylläpitäminen, keittiötöissä avustaminen, hoitotyön apuna toimiminen, sekä asukkaiden virikkeellisissä toiminnoissa ja tapahtumissa avustaminen. Hän viihtyy uudessa työpaikassaan todella hyvin ja on iloinen siitä, että lähti mukaan Valmiusjoukkueseen.

- "Olen ollut jo pidemmän aikaa kiinnostunut hoitoalasta. Lentoemännän ammatissa meille on jo opetettu hyvät ensiaputaidot, mutta halusin oppia vielä lisää. Olin myös ollut jo noin kuukauden verran lomautettuna, joten olin innoissani päästessäni tekemään jotain mikä toisi uutta intoa,” Iia sanoo.

Koulutus antoi Iialle lisätietoa terveydenhoitoalasta ja myös enemmän motivaatiota ja rohkaisua hakeutua alalle töihin. Siitä oli myös hyötyä työnhaussa.

- ”Koulutuksen myötä sain lisää tietoa terveydenhoitoalasta, erityisesti mieleeni jäi jaksot vanhusten perushoidosta ja hyvän hygieniatason ylläpitämisestä. Vaikka luuli, että osasi jo perusasiat koulutus antoi hyvän kertauskurssin siihen, miten asia käytännössä toimii ja miksi se on niin tärkeää”, hän sanoo. ”Varsinkin nyt kun työskentelen riskiryhmän kanssa, on todella tärkeää tietää miten suojautua kunnolla ja pitää huolta hygieniasta. Myös kurssilla opittu vanhusten perushoito on ollut tärkeää nykyisessä työssäni”, hän kertoo kurssin hyödyistä.

Villa Kaskimäessä asuu 42 muistisairasta ikäihmistä, jotka tarvitsevat apua, tukea ja hoivaa ympärivuorokauden päivittäisessä toiminnassaan. Hoivakodissa henkilökunta elää arkea yhdessä asukkaiden kanssa, auttaen kutakin asioissa, joissa he apua tarvitsevat. Villa Kaskimäen johtaja Taina Airikainen on iloinen uudesta avustavasta kädestä.

- ”Iia tuli harjoittelemaan ja perehtymään työhön Valmiusjoukkue-koulutuksen puitteissa pariksi päiväksi. Aluksi suunnitelmana oli työllistää Iiaa kesän ajan avustavissa toiminnoissa kesälomasijaisena. Yllättäen meille tulikin tarve saada Iia välittömästi sijaistamaan. Hienoa oli, että saimme heti tarpeellisen avun”, Airikainen sanoo.

Iia Hartikainen viihtyy uudessa työssään erinomaisesti.

- ”Olen ollut nyt vasta muutaman viikon töissä, mutta olen viihtynyt todella hyvin. Kolleegat, sekä asukkaat ovat ottaneet minut hyvin vastaan”, hän kertoo iloisesti.

Työ on hänen mielestään rauhallisempaa kuin mihin hän on tottunut.

- ”Työ on iloista vaihtelua. Olen luonteeltani sellainen, että koko ajan pitäisi tehdä jotain, mutta on tuntunut ihanalta, että voi rauhassa jutella asukkaiden kanssa, kun he syövät aamupalaa ja istua siinä heidän seurassaan. On ollut myös mielenkiintoista istua heidän kanssaan ulkona ja nauttia auringon säteistä, samalla kun he kertovat tarinoita nuoruudestaan,” Hartikainen sanoo.

Myös lentotyöstä on ollut asukkaille iloa. Erään asukkaan kanssa hän on katsellut lentokoneiden kuvia kuultuaan asukkaan harrastaneen lentämistä.

- ”Tämä ilahdutti herraa todella paljon”, Airikainen kertoo.

”Uranvaihdos” on Iia Hartikaisen mielestä onnistunut hyvin.  Hän kertoo, että tuntuu siltä kuin hän olisi tehnyt tätä työtä jo pidemmän aikaa ja uusi työ tuntuu luontevalta. Hän on lentoemäntänä toimiessaan tottunut tekemään kolmivuorotyötä ja pääasiassa iltavuoroa, joten aamuherääminen on ollut hänelle välillä haastavaa, mutta hyvin sekin on tähän asti onnistunut.

- ”Onneksi päivään herää hyvin, kun tietää, että mukavat tutut kasvot odottavat”, hän kertoo iloisesti.

Taina Airikainen on myös tyytyväinen.

- ”Olemme todella iloisia ja tyytyväisiä saatuamme Iian lainaan kesän ajaksi. Hän on sopeutunut porukkaan aivan kuin olisi ollut jo pidempäänkin meillä töissä”, hän iloitsee.

Iia Hartikainen kannustaa myös muita olemaan rohkeita uudessa tilanteessa.

- ”Todella moni on samassa tilanteessa kuin minä, heidän vanha maailmansa on mullistunut johtuen koronatilanteesta. Kannustan kuitenkin kaikkia olemaan rohkeita ja hakemaan myös sellaisiin töihin, joita ei ole ennen tehnyt. Se tuntuu aluksi todella pelottavalta, mutta se on ihana tunne, kun huomaa että kehittyy ja on oppinut uutta. ”

Kuvassa Iia Hartikainen uudessa työpaikassaan.

 


News