Studerande tycker om det praktiska i utbildningen

Tre studerande till landsbygdsföretagare är överens om att det praktiska inlärandet är bäst i utbildningen. Att köra maskiner och skörda hör till favoritsysslorna.

I Axxells maskinhall har en ny såmaskin nyss rullat in. Vid den står Oscar Tarvainen och William Nordström som studerar första året till landsbygdsföretagare. De har fått i uppgift att klura ut hur man bäst ska lyfta upp såmaskinen för att kunna byta såbillarna på den. Praktisk problemlösning som ingår i utbildningen. 

—Den här nya maskinen har många fördelar jämfört med den gamla. Den här är bredare och har skivor istället för vanliga såbillar, konstaterar William.  
Den funkar delvis också som harv och gör alltså en del av jobbet själv. Den effektiverar jobbet betydligt, fortsätter Oscar.

Viktigt med utbildning

Oskar kommer ursprungligen från Stockholm men är uppvuxen på Åland. Han är uppväxt med lantbruk och har tidigare också jobbat på olika gårdar. Under de år han jobbade på olika gårdar märkte han hur viktigt det är med utbildning för att få jobb. Därför gjorde han slag i saken och sökte till Brusaby. 

Det bästa är nog att få göra själv. Under vintern servade vi maskiner och hade teori, men nu börjar jobbet på åkern. I slutet av maj börjar vallskörden och fortsätter hela sommaren – det gillar jag, säger Oscar. 

William började studera i Brusaby direkt efter nian i högstadiet. Hans framtidsplaner går ut på att jobba med maskiner, som maskinentreprenör. Han tänker sig också att i framtiden jobba som inhoppare och avbytare på olika gårdar. Det bästa han vet är att få köra med maskinerna.

— Bara jag får köra med maskinerna är jag nöjd, ler han. Jag vill få en utbildning och utbildningen här ger en bra grund för framtiden.

Behöver inte egen gård 

Ute på åkern håller Kalle Weijola på att ytharva. En flock fåglar följer traktorns och harvens spår när han kör på åkern. Vårbruket är något han har sett fram emot, kanske för att han tycker bäst om att köra traktor.

Kalle kommer från Vanda och studerar också första året i Brusaby. Han kommer inte själv från en gård, men har trots det ett stort intresse för lantbruk och djur. 

—Maskiner, lantbruk och djur har alltid varit nära mitt hjärta ända sen liten, säger han. Men skötseln av kor och får som vi gjort här var ändå nytt för mig. 

För Kalle har det inte varit något problem att inte vara uppväxt på en gård.

—I början var det kanske lite svårare då jag inte har någon egen erfarenhet av att jobba på en gård. Men man är ju här för att lära sig och det har gått bra.  

Under vintern har han och hans studiekamrater fått lära sig sköta om djuren på gården och serva maskinerna som behövs i jordbruket.

—Det bästa är nog det praktiska jobbet, det är inte bara teori utan man får göra i praktiken också.