Päivitä osaamisesi tai hanki kokonaan uusi pätevyys – puhtaus- ja kiinteistöpalveluala tarjoaa monipuolisia työtehtäviä

Siivousala on muuttunut viimeisten vuosien aikana paljon. Alan menetelmät ovat päivittyneet, eikä esimerkiksi kymmenen vuotta sitten suoritettu tutkinto välttämättä enää vastaa tämän päivän vaatimuksia. Kouluttautumalla alan ammattilaiseksi varmistat osaamisesi tulevaisuudessakin.

Ympäristöteema on nykyään merkittävä osa siivous- ja toimitilapalveluita, ja työtä määrittelevätkin paljon ympäristöystävälliset puhdistusmenetelmät ja kierrättäminen.

 ”Kestävä kehitys on asia, jonka parissa olemme työskennelleet jo pitkään”, kertoo ammatilliseen koulutukseen erikoistuneen Axxellin opettaja Nina Sandström. ”Nykyään käytetään paljon pintoja suojaavia puhdistusmenetelmiä, joissa kemikaalien osuus on mahdollisimman vähäinen. ”

Ala on nykyään myös laajasti teknistynyt. ”Koneita ja laitteita on yhä enemmän, ja niiden käyttö opitaan osana siivoojan ammattitutkintoa”, Sandström muistuttaa.

Puhdasta jälkeä ammattilaisen ottein

Moni saattaa yhä ajatella, että siivoaminen sujuu jokaiselta. Ammattimainen siivous edellyttääkin kuitenkin kattavaa osaamista ja ammattitaitoa sekä tietämystä uusimmista suuntauksista.

”Ammattimaiseen puhdistukseen kuuluu paitsi suojausohjeistusten noudattaminen myös tietämys siitä, millä aineilla tai missä järjestyksessä pintoja siivotaan”, huomauttaa Sandström.

Alan ammattilainen osaa sekä oikean työjärjestyksen että oikeiden puhdistusmenetelmien käytön. Lisäksi ensiarvoisen tärkeää on muistaa ergonomian tärkeys ja tietenkin asiakaspalvelun merkitys puhtaus- ja kiinteistöpalveluiden alalla.

Laitoshuoltaja ja toimitilahuoltaja – monipuolinen pätevyys avaa ovia

”Siivoustutkinto takaa hyvät mahdollisuudet työllistymiselle”, toteaa Sandström. Hän haluaa tuoda esille myös useita työn etuja. ”Toimitilahuoltajat työskentelevät monien eri ammattiryhmien kanssa ja tapaavat päivittäin paljon ihmisiä, koska työ tehdään usein juuri päivän aikana.”

Sandström kertoo, että alan tehtävät kasvavat tulevaisuudessa vielä entisestään, kun toimitilahuoltajien toimenkuva laajenee.

”Puhtaus- ja kiinteistöpalveluiden osaajat työskentelevät päivittäin toimitiloissa, ja onkin luontevaa, että he myös toimittavat eteenpäin tiedon kiinteistön vioista ja puutteista, kuten esimerkiksi vuotavista hanoista ja huonosti sulkeutuvista ovista.”

Perustutkinto tai ammattitutkinto

Perustutkinto soveltuu hyvin hakijalle, jolla ei ole tutkintoa tai pitkää työkokemusta alalta. Perustutkinnon suorittaminen onkin viisas tapa hankkia kaikki tarvittavat tiedot alalta, jolloin työn saamisen edellytykset kasvavat huimasti.  

Ammattitutkinto puolestaan on toimiva ratkaisu silloin, kun hakijalla on jo paljon työkokemusta mutta varsinainen koulutus alalle puuttuu. Koulutus soveltuu hyvin myös täydennyskoulutukseen, ja valita voi juuri ne osa-alueet, joilla itseään erityisesti haluaa kehittää.

Axxell tarjoaa opiskeluväylän myös oppisopimuskoulutuksen muodossa. Lisäksi pääkaupunkiseudun toimipisteissä on saatavilla maahanmuuttajille suunnattua koulutusta, joka tukee erityisesti kieliopintoja.

 

Kouluttaudu tulevaisuuden tekijäksi! Puhtaus- ja kiinteistöpalveluiden tutkinnot joustavasti suomeksi ja ruotsiksi

Siivousalan koulutuksemme

Lokalvårdare (grundexamen)

Toimitilahuoltaja (perustutkinto)

Anstaltvårdare/lokalvårdare (ye) (yrkesexamen) 

Laitoshuoltaja/toimitilahuoltaja (at) (ammattitutkinto) 

Maahanmuuttajille

Toimitilahuoltaja (perustutkinto, osatutkinto)