Koulutus aikuisille

Kehitä Axxellin avulla ammattiosaamistasi joustavalla tavalla. Voit aikuisena suorittaa kolme eri tutkintotasoa:

 • Ammatillisen perustutkinnon, joka osoittaa sinun hallitsevan ammattisi edellyttämät tiedot ja taidot
 • Ammattitutkinnon, joka osoittaa sinun hallitsevan alan ammattityöntekijältä edellytetyn ammattitaidon
 • Erikoisammattitutkinnon, joka osoittaa sinun hallitsevan alan vaativimmatkin työtehtävät

Alemmasta tutkinnosta voi edetä ylempään, mutta ammatti- tai erikoisammattitutkinnon suorittaminen suoraan on myös mahdollista. Aiempi osaaminen luetaan hyväksi opinnoissa.

Nuorilla ammatillisen perustutkinnon suorittaminen perustuu opetussuunnitelmaan, kun taas aikuiset voivat joustavimmin suorittaa kyseiset kolme tutkintoa nk. näyttötutkinnon kautta. Näyttötutkinto on aikuisille tarkoitettu tutkintojärjestelmä, jossa voit joustavalla tavalla osoittaa ammattitaitosi osallistumalla tutkintotilaisuuteen ja sen kautta saada tutkintotodistuksen. Näyttötutkinnossa ei tarvitse "istua koulun penkillä" saadakseen tutkinnon (kuten nuoret toisen asteen koulutuksessa tekevät). Olet voinut hankkia osaamisesi monin eri tavoin, esimerkiksi aiemman työkokemuksen tai koulutuksen kautta. Sinulta puuttuu vain paperi, joka todistaa osaamisesi.

Saadaksesi todistuksen sinun tulee osoittaa, että sinulla on vaadittavat tiedot ja taidot. Arviointi pohjautuu aina ammattitaidon vaatimuksiin ja tutkinnonperusteissa määriteltyihin arviointikriteereihin, joihin sinun tutkintosuoritustasi verrataan. Arviointiin osallistuu työnantajan, työntekijän ja koulutusalan edustajia.

Vaikka näyttötutkintoon ei tarvitakaan mitään tiettyä etukäteiskoulutusta, on kuitenkin tavallista, että tutkinnon suorittajana huomaat haluavasi täydentää osaamistasi ennen tutkintotilaisuutta. Tämän takia Axxell tarjoaa valmistavaa koulutusta, jossa voit hankkia tarvitsemaasi tietoa ja taitoa.

Koulutustarjontamme.

Näyttötutkinto
Onko sinulla tieto päässäsi ja taito käsissäsi, mutta ei todistusta?

Suomen ammatillinen aikuiskoulutus perustuu näyttötutkintojärjestelmään. Järjestelmän etuna on ennen kaikkea se, että henkilön ammattiosaaminen voidaan tunnustaa huolimatta siitä, onko se hankittu työkokemuksen tai opintojen kautta tai muulla tavalla. Tärkeintä on ammatin hallitseminen. Näyttötutkintojärjestelmä on ensisijassa lähtöisin työelämän tarpeista. Elinkeinoelämä ja muu työelämä osallistuvat näyttötutkintojen suunnitteluun, järjestämiseen ja arviointiin. Näyttötutkintojärjestelmä tarjoaa erityisesti aikuisille joustavan tavan osoittaa, uudistaa ja ylläpitää ammattiosaamistaan.

Näyttötutkinnolla tarkoitetaan tutkintoa, jonka voi suorittaa riippumatta siitä, miten ammattitaito on hankittu. Se on voitu hankkia työkokemuksen tai harrastuksen kautta tai osallistumalla koulutuksiin. Osaaminen todistetaan aidossa ympäristössä järjestetyssä tutkintotilaisuudessa.

Ei ole väliä mistä olet tietosi ja taitosi hankkinut, näyttötutkinto mittaa vain tietosi ja taitosi!

Mutta milloin saan tutkintoni? Parhaassa tapauksessa tutkinnon suorittamiseen voi mennä vain muutama kuukausi. Voit suorittaa näyttötutkinnon istumatta päivääkään koulupenkillä. Jos haluat testata omaa osaamistasi voit käydä osoitteessa osaan.fi ja verrata osaamistasi tutkintoon, jonka haluat suorittaa.

Ole yhteydessä meihin, vuxen@axxell.fi, niin voimme auttaa sinua eteenpäin!

Opintojen rahoitus

Voit suorittaa näyttötutkinnon seuraavasti:

 • oppisopimuskoulutuksena, joka perustuu työnantajan ja sinun määräaikaiseen sopimukseen. Opit käytännön taidot työpaikalla ja teoreettiset osuudet Axxellin koulutuksessa.
 • työvoimapoliittisena aikuiskoulutuksena, jota työvoimahallinto tukee
 • henkilöstökoulutuksena, jota työnantaja tukee
 • vapaaehtoisena koulutuksena, jota koulutushallinto tukee

Tutkintoon johtavan koulutuksen lisäksi tarjoamme useita erilaisia kursseja ja lyhyempiä koulutuksia, jotka eivät johda tutkintoon. Ne kuitenkin auttavat sinua lisäämään houkuttelevuuttasi työmarkkinoilla.

Opiskelu aikuisena

  Matka tutkintoon - opiskelijan ääni

Kiinnostaako arvioijakoulutus? Lue lisää

Räätälöidyt koulutukset

Voimme tarjota yrityksen omaan tarpeeseen räätälöityjä koulutuksia sekä räätälöityjä luentoja yrityksille ja kunnille. Lisätietoja eri alojen yhteyshenkilöille löydät tästä.

 

Näyttötutkinto FAQ

Onko näyttötutkinto minulle?

Kyllä, jos

 • sinulla on tieto päässäsi ja taito käsissäsi mutta ei todistusta
 • haluat opiskella työn ohessa
 • haluat opiskella omassa tahdissa
 • sinulla on keskenjääneitä opiskeluja, jotka haluat viedä loppuun

Miten on sellaisen taidon kanssa, jonka olen hankkinut vapaa-ajallani?

 • sillä ei ole väliä miten olet taitosi hankkinut
 • jos sinulla on tietoa ja taitoa voit saada sen tunnustettua

Miten voin tietää mitä tutkintoja on?

Lue lisää opetushallituksen sivuilta www.oph.fi
Sieltä löydät kaikki tutkinnot jotka voit suorittaa näyttötutkintona Suomessa.

Mitä voin tehdä Axxellissa?

Katso koulutustarjontamme tästä

Mitä teen päästäkseni alkuun?

Voit ottaa yhteyttä Lillemor Norrenaan, lillemor.norrena@axxell.fi. Hän auttaa sinua eteenpäin!

Kuka voi autaa minua ja millaisen avun voin saada jotta pääseen opiskelujen alkuun?

Axxellissa on monta näyttötutkinnon asiantuntijaa. He auttavat ja opastavat sinua mielellään!

Tarkoitatteko todella etten tarvitse istua koulupenkillä?

Ei välttämättä! Voit helposti testat osaamisesi www.osaan.fi-sivuilla ja vartailla osaamisesi haluamasi tutkinnon vaatimuksiin. Ota yhteyttä osoitteeseen vuxen@axxell.fi niin kerromme lisää.

Milloin saan todistuksen?

Se riippuu siitä mitä osaat. Parhaassa tapauksessa voit saada todistuksen muutamassa kuukaudessa. Palkintona saat vielä ammattitutkintostipendin (http://www.koulutusrahasto.fi/ )

Tietoa näyttötutkinnosta

Suomen ammatillinen aikuiskoulutus perustuu näyttötutkintojärjestelmään. Järjestelmän etuna on ennen kaikkea se, että henkilön ammattiosaaminen voidaan tunnustaa huolimatta siitä, onko se hankittu työkokemuksen tai opintojen kautta tai muulla tavalla.  Tärkeintä on ammatin hallitseminen. Näyttötutkintojärjestelmä on ensisijassa lähtöisin työelämän tarpeista. Elinkeinoelämä ja muu työelämä osallistuvat näyttötutkintojen suunnitteluun, järjestämiseen ja arviointiin. Näyttötutkintojärjestelmä tarjoaa erityisesti aikuisille joustavan tavan osoittaa, uudistaa ja ylläpitää ammattiosaamistaan.

Läroavtalsutbildning

Läroavtalsutbildningen är en flexibel utbildningsform där ca 80 % av inlärningen sker på arbetsplatsen och resten är teoriutbildning på en läroanstalt. Läroavtalet baserar sig på ett tidsbundet arbetskontrakt där målet är att uppnå kunskaper som motsvarar branschens yrkeskrav. Avtalsparter är studerande, arbetsgivare och läroavtalsbyrå. Även företagare kan ingå läroavtal då arbetsinlärningen sker i det egna företaget.

Genom läroavtal kan avläggas yrkesinriktad grundexamen, yrkesexamen och specialyrkesexamen. Läroavtalsutbildningen leder till samma examina som den utbildning som ordnas i läroanstalterna. Målet för utbildningen kan också vara endast en del av en examen.

Studerande söker själv en lämplig arbetsplats inom önskad bransch och arbetsgivaren är intresserad av att anställa personal på läroavtal. Arbetsgivaren kan också utbilda befintlig personal på läroavtal. Läroavtalsbyrån kontaktas endera av den studerande eller av arbetsgivaren och förhandlingar mellan studerande, arbetsgivare och läroavtalsbyrå påbörjas.

Läs mera

Maahanmuuttajakoulutus

Axxell järjestää sekä kotoutumiskoulutusta että kielikoulutusta maahanmuuttajille. Järjestämme myös luku- ja kirjoitustaidon kursseja aikuisille maahanmuuttajille, jotka ei ole käynyt koulua kotimaassaan ja ei osaa lukea eikä kirjoittaa omalla äidinkielellään.

Lue lisää