Takaisin

Här är årets Axxellbakelse!

Här är årets Axxellbakelse!

Här är årets Axxellbakelse!

Här är årets Axxellbakelse!

Det blev en jämn kamp mellan bakverken när årets Axxellbakelse skulle utses. Den vinnande bakelsen är den juryn tyckte hade bäst smak. Bagare-konditorstuderande Matilda Castren bakade den vinnande bakelsen.  

—Det känns helt bra, men jag hade inte räknat med att vinna. Alla bakelser var jättefina och supergoda, säger Matilda Castren.

Årets bagare-konditor studerande fick i uppdrag att planera och tillverka en Axxellbakelse. De har planerat allt från smakkombinationer till utseende.

—Jag ville göra en bakelse med färger som påminner om Axxells, men det är inte exakt den färgen. Den är hallonröd. Sedan har den Axxells logo på.

Tekniken för att tillverka logon är lånad av fjolårets vinnare, Gittan Björklund.

Både syrlig och söt

Bakelsen består av en kokosmarängbotten, lemoncurd-mousse i mitten som är inkapslad i hallonmousse och hallongelé. Bakelsen kröns av en Axxellogo i vitchoklad.  

—Citron är min favorit, så därför ville jag ha den smaken. Bakelsen är både syrlig och söt, säger Matilda.

Den vinnande bakelsen hade jämna poäng med en annan bakelse. Juryn, som bestod av 12 olika grupper med 3-6 medlemmar, bedömde bland annat bakelsens utseende samt smak och konsistens.  

—Matildas bakelse var juryns favorit när det kommer till smaken, så därför fick de poängen avgöra eftersom bakelsen ska säljas, säger Cecilia Åhlén-Lindholm som är lärare för utbildningen.

Studerande tillverkar bakelsen till försäljning

Axxellbakelsen tillverkas som bäst av årets bagar-konditorstuderande. Alla studerande hjälper till för att den ska kunna säljas i Axxells café i Karis. Alla får göra alla tillverkningsmoment i bakelsen.

Det är i Karis som man kan studera till bagare-konditor i Axxell.

—Jag har alltid varit intresserad av att baka och jag är redan utbildad kock. Det är alltid bra att lära sig lite mer och utvidga mig i branschen, svarar Matilda på frågan varför hon sökt till utbildningen.

Ajankohtaisuudet