Patricia Sirén fick småbarnslivet och studier att gå ihop tack vare e-utbildning

Det finns många sätt att ta en examen i Axxell. Är man vuxen och motiverad att studera självständigt kan e-utbildning vara rätt form. Speciellt om man bor långt borta från närmaste Axxell.

Patricia bor på Åland. För henne var e-utbildning rätt val både geografiskt och med tanke på hennes livssituation.

– Jag är jättenöjd med utbildningen. Den passar mig bra och jag kan varmt rekommendera den. Det krävs förstås en del självdisciplin annars blir det pannkaka av det hela.

Patricia studerar till närvårdare, som är en av två e-utbildningar som Axxell erbjuder. Just den utbildningen råkar vara populär bland ålänningar.

– Jag tror att hälften av klassen är från Åland.

Hon började studera medan hon var mammaledig och yngsta barnet var drygt ett år gammalt.

– Det hade inte funkat för mig att sitta på skolbänken. Nu har jag fått jobba självständigt och sätta mig och jobba med skolarbete på kvällen när barnen lagt sig.

Självständiga studier online

Själva teorin i e-utbildningen sker online. Lärarna förser studerande med material, uppgifter, bandade föreläsningar och håller enstaka lektioner via Teams.

– Lärarna har väldigt mycket kunskap och de har planerat utbildningen på ett bra sätt. De frågar oss studerande ofta om upplägget är bra. Vi har teamsträffar som är inplanerade långt på förhand så vi kan ta ledigt för dem. De är väldigt måna om att upplägget ska funka för oss.

Responsen från studerande är något som lärarna värdesätter och behöver för att utveckla e-utbildningen. Enligt Sara Strömborg som är lärare behövs en bra dialog mellan studerande, lärare och arbetsplatsen för att utbildningen ska lyckas.

– Det viktigaste för att utbildningen ska lyckas är att samarbetet med arbetsplatsen fungerar. Att studerande har en handledare och att de får öva på de praktiska uppgifterna som ingår i utbildningen.

Lärarna besöker också alla studerande på deras arbetsplatser under studierna och handleder via Teams.

– Vi är med och jobbar med våra studerande fats de är på distans.

Enligt Sara är e-utbildningen rätt lik flerformsstudier för vuxna.

– Men studierna är ännu mer självständiga så nyckeln till att e-utbildningen ska lyckas är att studerande vill studera självständigt. Alla vill inte studera på det sättet fast de bor lång från Axxell, utan för dem är det viktigt att få komma och lyssna på undervisning i ett klassrum med andra studerande.

Utbildning på arbetsplatsen

För att få en grundexamen krävs också att man jobbar i branschen eftersom en del av utbildningen ska ske på en arbetsplats och yrkesprovet sker på en arbetsplats. Det kan man göra genom att man redan är anställd och gör yrkesproven på sin arbetsplats, genom utbildning i arbetet (UA), eller att som Patricia ingå ett läroavtal med en arbetsgivare.

– Jag har avtal på 80 procent och barnen på dagis, fast i praktiken jobbar jag 100 procent med extra inhopp. Det är ändå skönt att ha avtal om 80 procent så om jag har en examensdel med svårare teori så kan jag välja att jobba mindre och ha mer tid för teorin, säger Patricia.

Hon började jobba på en demensavdelning förra hösten och trivs fortfarande bra.

– När jag steg in där första dagen var alla jättesnälla. Jag fick en ordentlig inskolning och jag utvecklades jättemycket.

Bytte från mat till vård

Patricia har alltid känt att hon vill jobba i vårdbranschen, men i stället blev hon kock.

– Efter 15 år kände jag att jag behöver göra något annat. Skulle jag kunna ångra mina val efter nian så skulle jag välja vårdyrket.

– Det har alltid känts läskigt att byta bransch. Men nu var jag ledig med sista barnet så jag kände att om det ska ske så måste det vara nu.

Patricia är nöjd med sitt val och trivs i sin nya bransch eftersom hon får hjälpa människor.

– Jag tycker att själva vårdyrket verkar intressant, att få rehabilitera och se människor ta sig tillbaka igen.

På demensavdelningen där Patricia jobbar är rehabiliteringsmöjligheterna ändå inte så många.

– Det är mycket man kan göra för att hjälpa hjärnan. Man kan pussla, måla. Att vara med i dagliga sysslor för att stödja och påminna om sysslorna. Det känns givande.

Om allt går enligt planerna får Patricia sin examen till sommaren (2023). Drömmen är att någon dag studera vidare till sjuksköterska.

– Kanske i framtiden när barnen är större och mer självständiga. Just nu tror jag det är bra att jobba ett tag och få mer kött på benen.

Läs mera om närvårdare e-utbildningen

Läs mera om alla våra närvårdarutbildningar