ePrivacy and GPDR Cookie Consent by Cookie Consent

Taitaja2015 Turussa 5-7.5.2015

Taitaja, Suomen suurin ammatillisen koulutuksen vuosittainen tapahtuma pidetään 5.–7.5.2015 Turun Messu- ja Kongressikeskuksessa sekä HK Areenalla. Tapahtuma koostuu nuorten ammattitaidon SM-kilpailusta sekä Taitaja9- ja TaitajaPLUS -kilpailuista.  Kolmipäiväiseen tapahtumaan on vapaa pääsy ja sinne odotetaan yleisöä noin 50 000 henkeä. Suurimpana kävijäryhmänä ovat ammatinvalintaansa pohtivat peruskoulun seitsemäs-  ja kahdeksasluokkalaiset sekä heidän opettajansa ja oppilaanohjaajansa.

Turun Taitaja-tapahtuma järjestetään kahdeksan ammatillisen koulutuksenjärjestäjän voimin. Päätoimija Turun ammatti-instituutin lisäksi vahvasti mukana ovat Axxell Utbildning Ab, Bovallius -ammattiopisto, Lounais-Suomen koulutuskuntayhtymä, Peimarin koulutuskuntayhtymä, Raision seudun koulutuskuntayhtymä, Salon seudun koulutuskuntayhtymä sekä Turun Ammattiopistosäätiö. Taitajan taustaorganisaationa ja kehittäjänä toimii Skills Finland ry. Tapahtuma toteutetaan myös tiiviissä yhteistyössä työelämän kanssa, ja mukana eri kilpailulajien järjestämisessä on satoja erikokoisia yrityksiä kaikilta toimialoilta.

Taitaja-kilpailun tavoitteena on tehdä tunnetuksi ammatillista koulutusta, edistää työelämän ja ammatillisen koulutuksen yhteistyötä, parantaa eri ammattien ja ammattitaidon tunnettuutta ja arvostusta, esitellä ammatinvalintamahdollisuuksia sekä kannustaa nuoria kehittämään itseään ammatillisesti. Yrityksille tapahtuma on erinomainen tilaisuus kohdata oman toimialansa huippuosaajat.

Taitaja2015 kilpailuissa kilpaillaan yhteensä noin 40 lajissa, TaitajaPLUS-kilpailut sekä Taitaja9 finaalissa. Uutena tänä vuonna Turussa järjestetään rekrytointitapahtuma Ammattitori. Ammattitori saattaa yhteen työelämän edustajat ja tulevaisuuden ammattiosaajat.

Yhteistyöoppilaitokset:

Lue lisää www.taitaja2015.fi

Taitaja2015-tapahtuma on aktiivinen myös sosiaalisissa medioissa; Facebook (Taitaja) sekä Instagram, Twitter ja YouTube (Taitaja2015).

Lehdistötiedotteet

TAITAJA2015 -tapahtumaan ennätysmäärä ulkomaisia kilpailijoita

Julkaistu: 31.3.2015

Turussa 5.-7.5. järjestettävä Taitaja2015-tapahtuma on houkutellut ulkomaisia kilpailijoita 13 eri maasta. Vieraskilpailijat osallistuvat yhteensä 30 eri kilpailulajiin, kun koko Taitaja2015-tapahtumassa lajeja on 45. Tänä vuonna vieraskilpailijoita saapuu Turkuun ennätykselliset 45 henkilöä. Kilpailijoiden mukana tulevat myös heidän valmentajansa, joita on kolmekymmentä. Pääosin kilpailijat tulevat Euroopasta, osin Aasiasta ja Etelä-Amerikasta.

Tapahtumaan osallistuu myös lukuisia kisavieraita kymmenistä eri maista.

Ulkomaisten kilpailijoiden osallistumisen taustalla ovat monet syyt. Niistä tärkeimpiä ovat suomalaisten ja kansainvälisten kilpailijoiden kohtaaminen, heidän valmennuksensa vertailu ja mahdollisten ammattitaitotasojen erojen selvittäminen. Taitaja2015 toimii myös kenraaliharjoituksena elokuun WorldSkills São Paulo 2015-kilpailulle, jossa tavoitteena on oman ammattialansa maailmanmestaruus.

Taitaja2015 -tapahtumassa kansainvälisyys tulee näkymään ja toteutumaan monella eri tavalla erilaisille kohderyhmille sovitettuna. Huomioon otetaan laajasti ammatillisen koulutuksen toiminta- ja toteuttajakenttä lähtien nuorista kilpailijoista ulottuen aina ammattikasvatuksen hallintotasolle saakka. Taitaja2015 näyttää konkreettisesti myös sen, että kansainvälisyys on tänä päivänä tärkeä osa ammatillista koulusta. Kansainvälisten kilpailijoiden lisäksi kansainvälisyys näkyy myös kilpailusuoritusten arvioinnissa.

Taitaja-tapahtuman yhteydessä järjestään 6.5. englanninkielinen seminaari The Skills, the Young and the Work. Seminaariin on kutsuttu EuroSkills- ja WorldSkills -järjestöjen edustajien lisäksi muita ulkomaisia vierailijaryhmiä ja ulkomaisia tiedotusvälineitä. Vieraita on tulossa myös Pohjoismaisista ystävyyskaupunkidelegaatioista sekä EuroSkills Göteborg 2016 -tapahtumasta. Kaukaisimmat seminaarin kuulijat tulevat Brasiliasta sekä Kiinasta ja muista Aasian maista. Seminaariin mahtuu 400 osanottajaa.

Taitaja2015-tapahtuma, valtakunnallinen ammattitaidon SM-kilpailu, TaitajaPLUS sekä Taitaja9, pidetään 5.–7.5.2015 Turun Messu- ja Kongressikeskuksessa sekä HK Areenalla. Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Skills Finland ry, Turun ammatti-instituutti, Axxell Utbildning Ab, Bovallius-ammattiopisto, Lounais-Suomen koulutuskuntayhtymä, Peimarin koulutuskuntayhtymä, Salon seudun koulutuskuntayhtymä, Raision seudun koulutuskuntayhtymä ja Turun Ammattiopistosäätiö.

Lisätietoja

Matti Haapanen
Taitaja2015-kansainvälisyysvastaava
puh. 050 553 6368
matti.haapanen@turku.fi

 

Taitaja2015-semifinaaleihin suuri ilmoittautumismäärä
- usko ammatilliseen koulutukseen vahva

 
Taitaja2015-kilpailun semifinaalien ilmoittautumismäärät ovat pysyneet ennallaan Suomen talouden huippuvuosista. Ammatillisen koulutuksen muutospaineet ja taloudellisten resurssien heikkenemisuhat eivät ole vaikuttaneet kilpailutoimintaan. Usko ammatillisen koulutuksen tulevaisuuteen ja työllistävyyteen on edelleenkin vahva.

Semifinaaleihin on tänä syksynä ilmoittautunut noin 1800 opiskelijaa. Vuosien ajan on ilmoittautumisissa ollut tasaista kasvua ja suunta jatkuu. Semifinaalikilpailuista eri lajeista yhteensä 400 parasta pääsee Taitaja2015-kilpailun finaaleihin Turkuun. Alueellisesti eniten ilmoittautuneita oli Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa.

Suosituimmat kilpailulajit kautta vuosien ja tänäkin vuonna olivat yksilösuorituslajeissa: autonasennus, asiakaspalvelu ja myynti, putkiasennus, sähköasennus, levy ja hitsaus, visuaalinen myyntityö sekä kuljetuslogistiikka. Parikilpailulajeista lähihoitajien semifinaalikilpailuun ilmoittautui jopa 55 kilpailijaa enemmän kuin viime vuonna.

Suuri osa semifinaaleista järjestetään tammi-helmikuun vaihteessa Seinäjoen alueella. Semifinaalit ovat hyvä harjoittelumahdollisuus Koulutuskeskus Sedulle, joka kantaa päävastuun vuoden 2016 Taitaja-tapahtumasta.
 
Taitaja2015 pidetään 5.-7.5.2015 Turun Messu- ja Kongressikeskuksessa sekä HK Areenalla. Taitajan ytimenä on nuorten alle 20-vuotiaiden ja kilpailuvuonna 20 vuotta täyttävien ammattitaidon SM-kilpailu. Lisäksi Taitaja2015-tapahtumassa järjestetään erityistä tukea tarvitsevien opiskelijoiden TaitajaPLUS-ammattitaitokilpailu ja yhdeksäsluokkalaisille tarkoitetun Taitaja9-kädentaitokilpailun finaali. Kilpailuiden lisäksi yleisölle on tarjolla monipuolisia kotimaisia ja kansainvälisiä seminaareja huippupuhujineen. Tapahtumaan on vapaa pääsy. 

Taitaja2015 lisätietoja:
Jarmo Linkosaari Taitaja2015-kilpailujohtaja
puh. 050 518 5811, sähköposti: jarmo.linkosaari@turku.fi

Bovalliusx2ejpg Liviax2ejpg Lounais-suomenx20koulutuskuntayhtymäx2ejpg Rasekox2ejpg Salonx20Seudunx20koulutuskuntayhtymäx2ejpg Taix2ejpg TAOx2ejpg axxell_logo_rödbakgrund4x2ejpg