Back

Axxells garvningsstuderande har tillverkat gåva till republikens president

Axxells garvningsstuderande har tillverkat gåva till republikens president

Axxells garvningsstuderande har tillverkat gåva till republikens president

Axxells garvningsstuderande har tillverkat gåva till republikens president

Studerande på vuxenutbildningen för lädergarvning och ben- och hornarbete har tillverkat en gåva till TaitajaMästare 2015-evenemangets beskyddare, Republikens President Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio. Gåvan kommer att överräckas efter evenemanget, som går av stapeln 5-7.5.2015 i Åbo. Läs mera om TaitajaMästare tävlingarna på www.taitaja2015.fi.

 

Ärade Republikens President Sauli Niinistö och Fru Jenni Haukio

I Finland har man traditionellt tagit till vara hela djuret inom husdjurs-, vilt- och lantbrukssjälvhushållningen. Vegetabiliskt garvat läder är också ett framtida mångsidigt och ekologiskt material. Det kan vara ett alternativ till pälsfarmernas läder garvat med tungmetaller.

Våra får är genetiskt unika och av äkta ursprungsraser. Nuförtiden finns det ca 15000 vita, svarta och bruna finska får. De utrotningshotade Kajanalands gråa får och Ålandsfåret uppgår till ett tusental. På senare år har även på fastlandets dykt upp små fåruppfödare av ålandsfåret och beståndet har ökat något. Ålandsfårets ull består av två lager: fin, värmande underull och varierande grova, vattentäta täckhår. Färgskalan är mycket nyansrik. Sittunderlagens småbockar, vita Äimänkäki och svarta Karhu, föddes år 2013 och fick glada leka på sommarbete på Kimitoön.

Kantningen är gjord av vegetabiliskt garvat lakskinn. Det är slitstarkt och de små, runda fjällen är vackra. Laken är fångad i Åbolands skärgård vintern 2013. MADE IN PÄSSI-sittunderlagen är handgjorda med helt och hållet naturenliga metoder. Från fiskefångsten och fåruppfödningen till sömnaden och efterbehandlingen. Vi garvade lädret och färgade det med trädbark och fett. Produkten är hållbar, lätt att underhålla, ekologisk och en sann närprodukt. Med vår gåva vill vi lyfta fram de finska lantraserna, vår värdefulla skärgård och vår nordiska ekologiska, unika och kvalitativa garvningstradition.

Kimitoön26.4.2015
Kristiina Juvas, Synnöve Nenonen, Jessica Solin, Anne Wirkkala, Kitty von Wright
Axxell Brusaby, vuxenutbildningslinjen i lädergarvning och ben- och hornarbete, 4. årskursen
Lärare Hanna Nore


News